Supervisie voor professionals

Supervisie is speciaal voor mensen die werken met mensen in de zorgsector.
Jij bent zelf het instrument in je werk.

Je werkt met mensen in een team in een organisatie en daar kom je soms lastige situaties tegen, bijvoorbeeld:
De werkdruk neemt langzaam toe
Conflicten met collega's
Vergaderingen die eindeloos duren
Cliënten waar je niet echt contact mee krijgt of juist regelmatig een conflict
Een niet goed functionerende leidinggevende
Misverstanden
Niet te motiveren leerlingen of collega's

Invloed op de cliënt
Als medewerker in de zorgsector dien je je bewust te zijn van de invloed die je bewust en onbewust uitoefent op de mensen met wie je werkt.
Een voorbeeld:
Een cliënt verteld aan de begeleider dat ze eerder van haar werk weg moet voor een afspraak, ze verteld hoe laat ze weggaat. Als het bijna zo ver is dat de cliënt weggaat komt de begeleider naar haar toe en zegt dat ze haar spullen kan opruimen omdat het bijna tijd is om te vertrekken.
De cliënt laat het gebeuren en ruimt haar spullen op.
Een paar dagen later verteld de cliënt aan mij dat ze het moeilijk vindt dat er begeleiders werken die 10 jaar jonger zijn dan dat zij is en waar ze naar moet luisteren. Ze vertelde dat ze altijd zelf weet wanneer ze moet vertrekken en dat ze altijd haar spullen opruimt en nu ook haar plek schoonmaakt voor ze weggaat.
Ze ervaart het als bemoeien wat de begeleider doet en voelt zich betutteld. 
Hoe doe jij dit? Neem jij ook wel eens het initiatief uit handen van de cliënt?

Daarom zou supervisie een vaste vorm van deskundigheidsbevordering dienen te zijn voor medewerkers. Je kunt er af en toe bijtanken en weer op scherp komen te staan, of als je vastloopt in je werk leer je je handelen aan te passen aan wat er in de werksituatie nodig is.

Oud gedrag van jezelf
Regelmatig immers kom je weer oud gedrag van jezelf tegen dat je belemmert je vak optimaal uit te oefenen. Werken aan je professionele identiteit draagt bij aan zelfsturing, veerkracht en expertise. Supervisie is een manier van leren die gericht is op het leggen van verbinding tussen hoofd, hart en handen. Het denken, voelen en handelen met elkaar in overeenstemming brengen. Supervisie is een methode om de medewerker te leren hun handelen steeds kritisch te blijven beschouwen. Wil je meer weten over de werkwijze van supervisie klik hier.

Professionele identiteit
De voordelen om te werken aan je professionele identiteit door supervisie zijn:
Een stabiele basis in een wereld waarin steeds nieuwe eisen worden gesteld aan professioneel handelen en professionele ontwikkeling
Weten vanuit welke waarden je werkt
Weten wat kenmerkend is voor jou
Een betere stressbestendigheid
Stellen van realistische doelen
Grotere eigenwaarde en zelfvertrouwenBen je nieuwsgierig geworden naar supervisie en zou je ongedwongen kennis willen maken? Dat kan met mini - supervisie, maak een account aan start op je eigen tempo met de 4 werkboeken. Klik hier om meteen door te gaan naar mini - supervisie
Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten en samen met jou aan het werk te gaan.


(Bron: artikel supervisie; schakel tussen hoofd, hart en handen en Je Binnenste Buiten)